ТЕОДОСИЙ СПАСОВ ФОЛК КВИНТЕТ

Музика
четвъртък, юли 14, 2022
20:00

Теодосий Спасов (кавал, вокал)  е сред най-популярните и обичани български музиканти. Известен е не само в страната, но и по света. Каквото и да кажем за него ще бъде малко и недостатъчно. Той е изключително търсен и ценен артист, който се слави със своите дръзки и новаторски идеи, комбинирайки стилове и похвати Теодосий Спасов е музикант с огромен кръг почитатели по цял свят. Оригиналните му идеи събират музиканти от различни жанрове. Той беше първият, който започна да свири джаз на кавал, а смесването на народната музика с елементи на джаз и класика са в основата на почти всичките му авторски пиеси.

Пейо Пеев (гъдулка) прави първите си професионални стъпки с ансамбъл „Филип Кутев”. Солист е на оркестъра за народна музика на БНР. Двукратен носител на престижната награда „Златна гъдулка” на името на големия гъдулар Янко Петров (1996 г. и 1997 г.). Участвал е в световно турне с „Мистерията на българските гласове” в Хонконг (1997) и е един от създателите на формация „Академика” (1998). Активно концертиращ, той участва в съвместни проекти с виртуозите Иво Папазов, Петър Ралчев, Стоян Янкулов.

Иван Георгиев (гайда) е завършил „Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство”, Пловдив. В момента работи към факултета на Академията и редовно концертира с Националния оркестър. Участвал е в турнета с „Мистерията на българските гласове” и е акомпанирал на прочутия квартет „Славей”. Редовно участва в международни фестивали за гайда. В момента работи към факултета на Академията и редовно концертира с Националния оркестър. Участвал е в турнета с „Мистерията на българските гласове” и е акомпанирал на прочутия квартет „Славей”. Редовно участва в международни фестивали за гайда. 

 Генадий Рашков (тъпан) е роден в българското село Суворово в Бесарабия. В продължение на четири години свири в българския ансамбъл към Молдовския филхармоничен оркестър в град Taraclia. От 2004 г. Генадий е част от ансамбъл “Филип Кутев”, с които изнася концерти в „Роял Албърт Хол”, Лондон, „Експо 2005”, Япония, а също има и многобройни участия по време на официалните посещения на българския президент и министър-председател в чужбина.

Християн Цвятков (китара) е роден през 1987 г. в гр. Габрово в музикално семейство. Започвайки на класическа китара на 9-годишна възраст, Християн преминава на български традиционен инструмент тамбура на 13. По-късно продължава музикалното си образование на тамбура, завършва Музикалното училище „Панайот Пипков“ в Плевен (2001-2006. През 2006 г.. Завършва с отличие Музикалното училище в Плевен и веднага е приет да учи в СУ „Св. Климент Охридски“. Обича да експериментира и да смесва различни музикални техники. През 2019 г. печели конкурс във Фолклорен ансамбъл Филип Кутев, където свири днес с талантливи колеги музиканти. През годините е участвал с известни изпълнители като Теодосий Спасов, Стоян Янкулов, Пейо Пеев, Хуан Себастиан Гарсия-Ерерос и много други. Той е свирил в: Австрия, Белгия, Канада, Германия, Холандия, Обединеното кралство, САЩ, Антарктика.

Sofia Summer Fest се провежда с подкрепата на Столична община, Министерство на културата, Национален фонд култура, район Триадица, Lenovo, Български спортен тотализатор, Pepsi, Dolce Gusto, Ozone.bg, Vivacom и Биротерапия.

Смяна на езика

Този уебсайт използва бисквитки.

Адрес

гр. София 1421, бул. „Черни връх“ № 4, зад музей „Земята и хората“

Метро

Метростанция „Европейски съюз“

Автобус

№  94 – спирки „Хотел Хемус“ или „Хотел Хилтън“

№ 102 – спирка „Хотел Хемус“

№ 72, 76, 204, 604 – спирка „Бул. Черни връх“

Тролейбус

№7 – спирка „Хотел Хемус“