Master Of Art – ВИНИ МААС: ПОД УТРЕШНОТО НЕБЕ

Кино
събота, август 20, 2022
17:00

Населението ще нарасне с милиарди през следващите десетилетия. Затова ще е необходима различна архитектура, за да поддържаме бъдещия градски живот приятен и здравословен“, казва Вини Маас, съосновател на архитектурната фирма MVRDV.

За него изглежда няма невъзможни граници и не може да бъде вкаран в рамки. Архитектът Вини Маас има око и визия за бъдещето. Това е документален филм за страстен човек, който счита за своя мисия да създаде решения за град на бъдещето. Режисьорът на документални филми Ян Лутер го последва в продължение на две години, за да проследи неговата енергия, ентусиазъм и криле на желания.

***

„ВИНИ МААС: ПОД УТРЕШНОТО НЕБЕ“ е откровен документален филм с отворено сърце за върховете и паденията на професията, широкото и тясното, визионерското и практичното, и показва архитекта такъв, какъвто рядко се вижда.

„Не можете да практикувате тази професия без оптимизъм. За мен дизайнът не е работа, а начин на живот“, казва Маас.

За този филм режисьорът и архитектът пътуват заедно до Китай и Тайван сред много други страни. Виждаме как изглежда неговата футуристична представа за бъдещето.

MVRDV работи едновременно по стотици проекти, включително огледалното депо на музея „Бойманс – Ван Бьонинген“ в Ротердам и нова централна гара в Тайпе. Виждаме Маас да работи като бригадир на 280 служители, преподава в университета в Делфт, пътува между континентите и вдъхновява иновативни изследвания. Понякога е разочарован, рядко ядосан или уморен, но никога не губи вяра в бъдещето, което съвместно оформя.

***

„Една от мечтите ми е да набера инерция с концепцията „Vertical Village“, която изучавахме в „The Why Factory“ и MVRDV, подредени къщи, свързани с мостове и площади. Това ще позволи да има парк, център за деца, кафене и работни места на височина от 100 метра. Така трябва да изглежда урбанизмът на бъдещето”, споделя архитектът. 

Смяна на езика

Този уебсайт използва бисквитки.

Адрес

гр. София 1421, бул. „Черни връх“ № 4, зад музей „Земята и хората“

Метро

Метростанция „Европейски съюз“

Автобус

№  94 – спирки „Хотел Хемус“ или „Хотел Хилтън“

№ 102 – спирка „Хотел Хемус“

№ 72, 76, 204, 604 – спирка „Бул. Черни връх“

Тролейбус

№7 – спирка „Хотел Хемус“